ЕУ именовала главног преговарача за излазак Британије

26-06-2016 09:28:13 | | / vostok.rs |


Европска унија именовала је Белгијанца Дидијеа Сеувса, дугогодишњег помоћника бившег председника Европског савета Хермана ван Ромпеја, за шефа специјалног европског тима за преговарање о изласку Британије из Уније.

„Могу да потврдим да је успостављен тим који ће се бавити преговорима", изјавио је портпарол актуелног председника Европског савета Доналда Туска Пребен Аман за агенцију АФП, потврђујући да је Сеувс постављен за шефа тог тима.

Аман је рекао да Сеувс тренутно обавља припремне радове, пошто ће преговори почети тек кад Британија званично обавести Савет да жели да напусти Унију.

Туск и његове колеге из ЕУ су у петак истакли да преговори, колико год тешки били, морају да буду покренути што је пре могуће како би се окончала неизвесност узрокована одлуком британских гласача на референдуму у четвртак да подрже излазак из 28-чланог блока.

Британски премијер Дејвид Камерон је, дајући оставку после референдума, изјавио да ће преговоре о напуштању ЕУ оставити свом наследнику, за којег се очекује да ће преузети ту функцију у октобру.

Председник Европског парламента Мартин Шулц је данас изјавио да је Камеронова одлука да се чека до октобра да би Британија затражила излазак из ЕУ „скандалозна" и да је тако „читав европски континент постао британски талац“.