Ле Пен: Оланд се не слаже о идеји референдума попут британског

26-06-2016 09:33:24 | | / vostok.rs |


Лидерка француске опозиционе партије Национални фронт Марин ле Пен изјавила је након састанка представника партије с председником Француске Франсоа Оландом у Јелисејској палати, да је француски лидер истакао да се не слаже с идејом о одржавању референдума о чланству у Европској унији.

У четвртак је у Великој Британији одржан референдум о чланству земље у ЕУ. Према званичним подацима, за излазак из Европске уније гласало је 51,9 одсто грађана.

Председник Француске је одржао састанке с лидерима свих француских парламентарних партија, како би анализирали последице гласања у Великој Британији.

„Позвали смо да се учине две ствари које нам се чине важним у демократском друштву. Прво је одржавање референдума како би се Французима поставило питање желе ли и даље да остају у Европској унији… На ово питање он (Оланд) нам је одговорио ’не’“, рекла је Ле Пенова новинарима након састанка.

Према њеним речима, представници Националног фронта позвали су Оланда и да испуни једно од својих обећања – да на парламентарним изборима у Француској уведе пропорционални систем расподеле мандата, пошто Национални сабор (Доњи дом парламента) никако не представља сву политичку разноликост земље“.

„Имамо осећај да смо овде дошли узалуд“, рекла је Ле Пенова.