Шкотска почиње директне консултације са ЕУ

27-06-2016 07:29:19 | | / vostok.rs |


Влада Шкотске намерава да почне хитне консултације са ЕУ о заштити својих интереса, након одлуке британског народа да изађу из Уније, саопштила је премијерка региона Никола Стерџон.

„Влада је изразила јединствено мишљење о потреби хитних преговора са институцијама ЕУ и другим државама-чланицама ради проучавања свих постојећих могућности очувања места Шкотске у заједници“, изјавила је Никола Стерџон.

Она је додала да ће се током ове дискусије ослушкивати мишљења свих друштвених група региона које треба да одреде „уставну будућност“ Шкотске.

У наредним данима биће створена консултациона група од експерата ради консултација Владе о најважнијим питањима, укључујући правног и финансијског карактера“, информисала је Стерџонова.

„Оне Велике Британије за чије чланство смо гласали 2014. године више нема“, рекла је она за телевизију Би-Би-Си.

Стерџонова је саопштила да је могућ нови референдум о изласку Шкотске из састава Велике Британије, иако је она против тога да се између Енглеске и Шкотске појави граница.

Раније је у интервјуу за РТ шеф Шкотске националне партије Алекс Салмонд позвао власти земље да распишу сопствени референдум.

„Сигуран сам да ће председница Владе Никола Стерџон поступити у складу са манифестом на основу којег је победила на изборима. Он гласи да у случају када Шкотску насилно изводе из ЕУ, упркос вољи шкотског народа, парламент земље оставља себи за право да распише сопствени референдум“, изјавио је Салмонд.