Могерини: Сврха и постојање ЕУ доведени у питање

27-06-2016 07:02:42 | | / vostok.rs |


Уочи састанка Савета ЕУ 28. и 29. јуна, висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини послала је овог викенда државама-чланицама Уније унапред припремљени примерак Глобалне стратегије ЕУ у спољној политици и безбедности.

Како преноси сајт „Јуропијан вестерн балканс“, Могеринијева ће стратегију формално представити током предстојећег састанка у Бриселу.

Њој је првобитно дат мандат да припреми нову стратегију до заседања Европског савета одржаног у јуну 2015. и затражено је да ту стратегију представи лидерима ЕУ у јуну ове године.

Наводи се да је стратегија резултат отвореног и транспарентног процеса и да су током последњих годину дана одржане подробне консултације у државама-чланицама ЕУ, европским институцијама, укључујући Европску комисију и Европски парламент, европско цивилно друштво у ширем смислу, укључујући „трустове мозгова“.

Направљен је и сајт посвећен новој стратегији — „Јуроп ЕУ глобал стратеџи“.

Како се наводи, стратегија која је елаборирана под вођством високе представнице одражава колективна гледишта изражена у процесу и нуди стратешку визију глобалне улоге ЕУ.

Наведено је да у овим временима пуним изазова, како за Европу тако и на глобалном нивоу, стратегија наглашава заједничку основу и представља заједнички пут ка напретку.

„Сврха, чак и постојање наше Уније, доведени су у питање. Ипак, нашим грађанима и свету потребна је јака ЕУ као никад пре. У изазовним временима, јака Унија је та која размишља стратешки, дели визију и делује заједно. То је још тачније после британског референдума“, навела је Могеринијева.

Она је додала да ће чланице ЕУ „заиста морати да промисле о начину на који Унија функционише“, али да оне „савршено знају за шта ће радити“.

„Ми знамо шта су наши принципи, наши интереси и наши приоритети. Ово није време за неизвесност: нашој Унији је потребна стратегија. Потребна нам је заједничка визија и заједничка акција“, објаснила је висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ.