Северна Кореја: Непријатељска политика САД постала „успостављени поредак“

27-06-2016 09:13:26 | | / vostok.rs |


Северна Кореја намерава да настави да ради на нуклеарном програму, како би заплашила свог главног непријатеља Сједињене Америчке Државе, пише у писму које је стално представништво Северне Кореје при УН послало у Стејт департмент САД.

У дипломатској мисији саопштили су да је писмо послато 25. јуна. У изјави се наводи да „Северна Кореја мора да има снажна средства за нападе, који би представљали сталну претњу за Сједињене Америчке Државе ради чврсте заштите безбедности земље и њеног народа од нуклеарне претње Сједињених Америчких Држава“.

„Непријатељска политика САД према Северној Кореји“, према речима дипломата, постала је „успостављени поредак“ и Северна Кореја ће, заузврат, „наставити да предузима кораке на јачању својих нуклеарних средстава одвраћања како би се заштитила.“

У четвртак је Северна Кореја лансирала две балистичке ракете, највероватније новог типа „мусудан“. Прва ракета експлодирала је у ваздуху, а за другу је објављено да је њено лансирање било успешно.

Истог дана Савет Безбедности УН објавио је изјаву у којој се осуђује лансирање балистичких ракета Северне Кореје јер то нарушава резолуцију УН.

У писму мисије Северне Кореје такође је критикован став СБ УН.

„Резолуције СБ УН, којом се Северној Кореји забрањује да лансира ракете, представља нарушавање Повеље УН и међународног права“, наводи се у документу.