Где ће бити следећи финансијски центар ЕУ

27-06-2016 08:43:14 | | / vostok.rs |


После референдума о изласку Велике Британије из ЕУ, позицију финансијског центра ЕУ могла би да заузме Шкотска, пише „Блумберг“.

Према речима члана парламента Велике Британије задуженог за трезор Марка Гарнера, Шкотска би могла да постане природна наследница Лондона када су у питању финансијске институције.

„Да сам ја на месту Николе Стерџон (шкотске премијерке) и покушавам да Шкотској нађем алтернативну улогу и циљ, уложио бих све напоре у покушај да тамо пребацим центар за финансијске услуге из Лондона. Управо бих то радио. Покушавао бих да оформим центар за финансијске услуге који би био природни наследник Лондона у његовом премештању из Велике Британије у ЕУ“, рекао је Гарнер.

Приходи од производње нафте у Северном мору падају због пада цена нафте, зато би улога финансијског центра била добар извор прихода за Шкотску, сматра Гарнер.

„Шкотска очигледно више нема оне приходе од руда које је имала пре две године. Међутим, она има много тога што Единбург чини привлачним у својству финансијског центра“, додао је он.

После резултата „брегзита“, Стерџонова је позвала ЕУ да почне хитне преговоре о статусу Шкотске у Унији. Према њеним речима, одржавање новог референдума о независности од Уједињеног Краљевства је „врло вероватно“.

Према анкети коју је спровео „Сандеј пост“, 59 одсто Шкота жели независност од Велике Британије.