Косачов: Извињење Ердогана први корак ка нормализацији односа

27-06-2016 08:02:24 | | / vostok.rs |


Писмо турског председника Реџепа Тајипа Ердогана упућено Владимиру Путину садржи два основна полазишта — извињење и спремност за било коју иницијативу, изјавио је шеф Комитета за међународне односе Савета федерације Русије Константин Косачов.

Како је рекао Косачов, иако писмо није јавно објављено, већ је упућено руском председнику директно, ради се о важном кораку који потврђује да су потези Русије према Турској били апсолутно коректни и исправни.

„Сматрам да су економски ударци били најефикаснији — Ердоган очигледно није очекивао такву одлучну политику Русије. Турске плаже без руских туриста и руска градилишта без турских грађевинара деловали су далеко јаче него било каква војна или политичка претња“, истакао је Косачов.

Према његовим речима, ово се може сматрати првим кораком ка решавању кризе у турско-руским односима, иако је у питању само почетак.

Огласио се и шеф Комитета за одбрану Савета федерације Русије Виктор Азјоров који је такође рекао да је извињење само први корак ка нормализацији односа између Анкаре и Москве, али да је то недовољно да се турски парадајз поново врати у руске продавнице.

„Потпуно успостављање односа између Турске и Русије зависиће од даљих корака Анкаре, између осталог и након успостављања реда на ирачко-турској граници“, рекао је он и додао да се управо преко те границе тренутно допремају муниција и механизација борцима.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут