Немачке инвестиције у Русији обарају рекорде у условима санкција

27-06-2016 08:09:14 | | / vostok.rs |


Санкције приморавају немачке инвеститоре да се фокусирају на развој свог пословања на територији Русије. Према писању листа „Велт“ директне инвестиције немачких фирми већ су достигле рекордни ниво.

Немачке компаније поново прилично улажу у Русији, пише новинар Карстен Дирих у часопису „Велт“. С обзиром на то да је извоз у многим областима немогућ због санкција, немачке компаније граде фабрике у Русији да би одржале бизнис, истиче тај новинар.

И мада су се 2014. године немачки инвеститори окренули од Русије и повукли свој капитал, сада је „клатно кренуло у супротном смеру“. Током 2015. године директне инвестиције немачких фирми у русији износиле су 1,78 милијарди евра, што је показатељ који заостаје само за периодом од 2006. до 2008. године и за 2010. годином.

Током 2016. године постављен је нови рекорд: према подацима Бундесбанка у првом кварталу ове године директне инвестиције из Немачке у Русију износиле су 1,1 милијарде евра.

На пример, произвођач пољопривредних машина „Клас“ уложио је око 120 милиона евра у нову фабрику у Краснодару. Највећи произвођач млека у Немачкој ДМК припрема се да прогута руског конкурента, а фармацеутска компанија „Бионорика“ намерава да изгради фабрику у Воронежу за 30 милиона евра. Ниски курс рубље чини инвестиције релативно повољним, објашњава Дирих.

Осим тога, Влада Русије даје посебне погодности: са онима који уложе најмање 10 милиона евра и који се обавежу да ће пословати у Русији 10 година, закључује се посебан инвестициони споразум. Он компанијама пружа прилику да учествују у државним тендерима, добијају пореске олакшице и стекну статус „домаћег произвођача“.

Прва немачка компанија која је закључила такав уговор је произвођач комбајна „Клас“. Држава надокнађује пољопривредницима који купују комбајне „Клас“ четвртину њихове вредности.

Друге фирме такође намеравају да закључе посебан инвестициони споразум са Русијом. „Многи су везани за гасовод“, изјавио је представник Руско-немачке спољнотрговинске коморе Јенс Белман.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут