НАТО уверен да је само питање времена када ће Србија заборавити агресију 1999.

27-06-2016 08:16:39 | | / vostok.rs |


НАТО не тражи од Србије да постане чланица, али требати имати на уму да NATO сваку чланицу чини безбеднијом, изјавио је координатор те алијансе за Западни Балкан Лори Вокер и оценио да је битно да Србија одлуке доноси на основу чињеница заснованих на реалности, а не перцепције у медијима.

„Чланство појефтињује трошкове безбедности, земље чланице могу да сарађују и координирају активности безбедности. Црна Гора која сада треба да постане чланица, плаћаће 450.000 евра у заједнички буџет. Толико би вас коштао леп стан у Будви“, рекао је Вокер.

По његовим речима, Алијанса не сматра оптерећењем посебне односе Србије са Русијом. „То није оптерећење, али јесте фактор којег смо свесни. Ипак, важно је да говоримо о чињеницама, а чињеница је да је ЕУ главни трговински партнер Србије и да се људи не руководе перцепцијама и медијским објашњењима“, рекао је Вокер.

По његовим речима, „људи нису добро информисани о реалности“.

Он је навео да је НАТО веома задовољан напретком сарадње са Србијом и да се нада да ће она временом само јачати.

„Мислим да не може да се пореди однос једне земље с другом земљом, и однос једне земље са 28 других земаља. Србија природно више сарађује са географски блиским земљама, а оне су у већини чланице НАТО", рекао је он.

Вокер је потврдио да прошлост и бомбардовање Србије 1999. године представљају оптерећење у односима: „Схватамо да постоји питање времена, али је за нас важно да будемо окренути будућности, уместо да гледамо у прошлост. Много је безбедносних изазова, а Србија је овом сарадњом безбеднија. Самим тим и регион“, рекао је Вокер.

На питање колико ће трајати партнерство, Вокер је рекао да за то не постоји рок: „Србија је ушла у Партнерство за мир 2006. године и од тада продубљујемо сарадњу. Споразум који је сада потписан траје две године, а он се може продужавати. Нема завршног рока. Ми смо задовољни напретком у последњих годину дана, а сарадњу ћемо само јачати“, рекао је Вокер.

Факти