Стивен Хокинг: Људи су све глупљи и похлепнији, уништавају свет

28-06-2016 09:18:54 | | / vostok.rs |


Глобално загревање, масовни сукоби, глобална нестабилност и пренасељеност су питања питања хуманости човечанства, али шта је највећи ризик за све нас? Лари Кинг пје итао научног генија Стивен Хокинга, који је објаснио да постоји много због чега би требали бити забринути.

Лари Кинг последњи пут је разговарао са Хокингом пре шест година, када је Хокинг рекао: "Човечанство је у опасности да уништи само себе због похлепе и глупости"

У понедељак, Лари је разговарао са Кингом на исту тему, те да види шта се променило по Хокинговом мишљењу у последњих шест година.

"Сигурно нисмо постали мање похлепни или мање глуп", Хокинг је одговорио.

Хокинг је дао брзи пресек онога на шта свет изгледа данас у 2016. каже: "Пре шест година, упозоравао сам на загађење и пренасељеност, и оно се погоршало од тада."

"Становништво је порасло за пола милијарде од нашег последњег разговора, без краја на видику. У овом случају, то ће бити једанаест милијарди до 2100. године, а загађење ваздуха је порасло за 8 процената у протеклих пет година. Више од 80 одсто становника урбаних подручја су изложени несигурним нивоима загађења ваздуха ", рекао је он.

Упркос суморним изгледима за човечанство, Хокинг изјавио је да загађење, највећи проблем са којим човечанство суочпава, још увек није решено.

"Повећање загађења ваздуха и емисија повећања нивоа угљен-диоксида. Да ли ће бити прекасно да се избегне опасни ниво глобалног загревања? ", запитао се он.

То није једина ствар због које јеХокингзабринут. На питање о опасностима вештачке интелигенције, Хокинг је објаснио да ће унапређењем паметне технологије бити и већи трошкови, говорећи: "Владе се изгледа баве трком у наоружању. Дизајнирање авиона и оружја са интелигентним технологијама. Средства за пројекте који су директно корисне за човечанство, као што су побољшање медицинске имају знатно нижи приоритет. "

То не значи да вештачка интелигенција може бити без трошкова.

"Вештачка интелигенција има потенцијал да се развије брже од људске расе. Условно говорећи она може да коегзистира са људима ", али мора постојати повучена линија, рекао је Хокинг.

"Када машина достигне критичну фазу у стању да се развија, не можемо предвидети да ли ће њихови циљеви бити исти као и наши."

Хокинг борави на "Стармус" конференцији на Канарским острвима где се ове године, одржава конференција посвећена продужењу људског живота. Хокинг има велику репутацију у свету науке, а његов рад је знатно присустан у математици. Живећи са амиотрофичном латералном склерозом, Хокинг је постепенопостаопарализован током деценија. Већина ових болесника умре од респираторне инсуфицијенције у року од три до пет година од појаве симптома. Међутим, Хокинг је стигао до 50 година.

На питање шта га држи да иде даље, Хокинг је одговорио: "Постоје многа питања, на која желим да одговорим."

РТ