Низ земаља ЕУ могле би да крену за британским примером

29-06-2016 07:44:10 | | / vostok.rs |


Низ земаља могле би да крену за британским примером и напусте ЕУ, што би евентуално могло да смањи унију на десетак држава.

Бивши естонски премијер и бивши европски комесар за саобраћај Сим Калас упозорио је да се ЕУ сусреће са периодом нестабилности и требало би да се припреми да адекватно реагује на брзе промене које би се могле десити, наводи естонски јавни сервис.

„Доћи ће до промена, иако њихова тачна природа остаје нејасна. Верујем да ће се предузети кораци ка федерализацији“, рекао је Калас.

Он је додао да, док неке земље желе да изађу из ЕУ, треба напоменути да се чини да лидери земаља које се традиционално сматрају евроскептичнима сада подржавају Унију.

У најгорем случају ЕУ би могла да се смањи на десетак држава, а остатку земаља било би понуђено место у Европској економској области, наводи Калас.

Истовремено, он је додао да би преговори у вези са изласком Велике Британије из ЕУ требало да почну што је пре могуће и да нема сврхе гајити фантазије да референдум није имао утицаја и да ће се све наставити као што је и било.

Међутим, он је упозорио да би преговори могли бити компликовани, јер би неке земље ЕУ могле да траже да се „обрачунају“ са Великом Британијом за сваки пут када се Британија мешала у послове ЕУ захтевајући за себе посебан третман.

Велика Британија је 23. јуна одржала референдум о изласку из Европске Уније. Према коначним резултатима, 51,9 одсто, односно 17,4 милиона Британаца одлучило је да подржи „брегзит“, а 48,1 одсто, односно 16,1 милион грађана Велике Британије је било против „брегзита“.