Италијанска Лигурија: Обласни савет ће усвојити резолуцију о Криму

29-06-2016 08:19:22 | | / vostok.rs |


Обласни савет Лигурије ће у среду усвоити резолуцију којом се траже званично признавање Крима за део Русије и укидање антируских санкција, рекао је министар обласне владе за економски развој и лидер регионалне утицајне партије „Лига Севера“ Едуардо Рикси.

„Пројекат резолуције коју смо ми покренули сутра ће бити дат на гласање обласном савету Литургије и убеђен сам да ће за њега гласати већина чланова нашег регионалног законодавног органа“, изјавио је један од главних аутора иницијативе.

Пројекат резолуције су крајем маја израдили представници партије „Лига Севера“, „Напред, Италија“ и „Браћа Италије — Национална aлијанса“ који ће у Лигурији образовати владајућу коалицију, а у Италији се налазе у опозицији Владе Матеа Ренција.

У случају одобрења документа, председник обласног савета Литургије и шеф региона биће опуномоћени да воде активни рад са Владом и парламентом Италије, са институцијама ЕУ у циљу ревидирања односа између ЕУ и Русије.

„Ми се чврсто залажемо за право народа на самоопредељење. Народ Крима је јасно изразио своју вољу за уједињење са Русијом и само одређена геополитичка размишљања ометају да нови статус Крима призна читава међународна заједница. Ми се, као и увек, залажемо за међународно признање Крима за део Русије и представљамо здрав разум“, изјавио је политичар.

„Друго питање које покрећемо је потреба укидања санкција према Русији и повратак на слободну трговинску размену, што ће омогућити нашим компанијама неометану трговину и инвестирање у Русију. Само у Лигурији штета коју су нанеле санкције износи 200-300 милиона евра годишње. Природно, она је значајно већа на националном нивоу, јер Италија историјски подржава тесне трговинско-економске односе са Русијом“, навео је Рикси.

Министар је обратио пажњу на то да је политика ЕУ према Русији лишена елементарне логике. Према његовим речима, Брисел је увео сложне преговоре о придруживању Турске Европској унији и прекиду односа са Русијом, која је увек у Италији сматрана европском земљом.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут