Република Србска о чланству у НАТО само на референдуму

29-06-2016 09:45:05 | | / vostok.rs |


Да ли ћемо ући у НАТО, одлучиће народ у Републици Србској и то на референдуму, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик, подсећајући да србски народ још није залечио ране од НАТО агресије на Републику Српску и СР Југославију.

Он је рекао да референдум о уласку у НАТО подразумева обавезу за политичаре у Републици Србској и из Републике Српске.

Он је нагласио да без одлуке Републике Српске ни државна заједница БиХ не може ићи ка НАТО-у, а да се управо то питање покушава решити уставним променама.

„Појединачно, не можемо да прихватимо малверзације око књижења војне имовине, и рекли смо да готово нема проблема са локацијама које се налазе у Републици Србској, али те врсте разних или ситних и крупних превара које смо доживљавали у прошлости морамо да зауставимо“, рекао је Додик.

„НАТО, који улази у конфронтацију пре свега са Русијом, доводи нас у позицију да се сврстамо на једну или на другу страну, а мислим да ми не бисмо смели да се сврставамо, посебно не против Русије у том неком евентуалном, хипотетички гледано, сукобу“, рекао је Додик.

Према његовим речима, састанак у Варшави, који ће бити одржан за неколико дана, очигледно ће послужити додатној поларизацији односа Запад и НАТО — Русија. Он је додао да нема одлучивања у институцијама државне заједнице БиХ без јасног става из Републике Српске.