Путин и Ердоган - разговор продуктиван и позитиван

29-06-2016 12:31:46 | | / vostok.rs |


Телефонски разговор председника Русије Владимира Путина и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана трајао је 40 минута.

Разговор Ердогана и Путина био је веома продуктиван и позитиван, јавила је телевизија НТВ позивајући се на изворе блиске турском председнику.

Разговор је трајао 40 минута. Званична писмена изјава очекује се касније.

Последњи пут лидери двеју земаља разговарали у новембру прошле године на самиту „велике двадесеторке“ у турском граду Анталија.

Неколико дана након овог састанка, турски борбени авион оборио је над Сиријом руског бомбардера Су-24. Турски председник Ердоган одмах након инцидента покушао је да назове Путина, али му он није одговорио.

Руски председник назвао је тада акције Анкаре „ножем у леђа“ сарадника терориста и увео Турској економске санкције. Уведена је забрана за увоз са турске територије низа пољопривредних производа. Осим тога, забрањени су чартер летови из Русије у Турску, а руским туристичким агенцијама препоручено је да не раде у Турској.

Разговор двојице лидера постао је могућ тек када је Анкара почела да испуњава услове које је поставила Москва за успостављање односа. Пре неколико дана Ердоган је упутио писмо у којем се Путину извињава за инцидент са авионом.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут