Путин и Ердоган договорили да се предузму мере за нормализацију односа двеју земаља

29-06-2016 04:01:57 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган највероватније ће се састати на маргинама предстојећег самита Г-20 који ће бити одржан 4. и 5. септембра у Кини, пренели су медији.

Разговор Ердогана и Путина био је веома продуктиван и позитиван, јавила је телевизија НТВ позивајући се на изворе блиске турском председнику.

Путин и Ердоган договорили су се да предузму мере за нормализацију односа двеју земаља, изјавили су у прес-служби турског председника.

Председници Русије и Турске договорили су се и да се лично сретну, изјавили су у прес-служби председника Турске.

„Време и место сусрета биће договорени преко дипломатских канала“, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Путин је изјавио Ердогану саучешће у вези са јучерашњим терористичким нападом у Истанбулу. Два председника разговарала су о нормализацији односа међу државама и нагласили важност билатералне сарадње, наводи се у саопштењу.

Путин и Ердоган договорили су се о потреби интензивирања међународне сарадње у борби против заједничке терористичке претње.

„Два лидера нагласила су одлучност у питањима борбе против тероризма и тежњи ка нормализацији односа“, пише у саопштењу прес-службе турског председника.

Два председника су разговарала о укидању рестриктивних мера у вези са посетом руских туриста Турској, јавила је прес-служба Кремља.

„Руски председник наложио је Кабинету министара Руске Федерације да ступи у преговоре са турским властима за наставак сарадње у трговини и другим областима“, саопштио је Кремљ.

Разговор два председника био је конструктиван и окренут ка успостављању пријатељске и вишеструке сарадње.

Председник Русије рекао је свом турском колеги да је његово писмо створило предуслове за почетак успостављања заједничке сарадње, саопштила је прес-служба Кремља.

Оно је створило прилику за нови почетак у односима Русије и Турске.

Последњи пут лидери двеју земаља разговарали у новембру прошле године на самиту „велике двадесеторке“ у турском граду Анталија.

Буквално неколико дана након овог састанка, турски борбени авион оборио је над Сиријом руског бомбардера Су-24. Турски председник Ердоган одмах након инцидента покушао је да назове Путина, али му он није одговорио.

Руски председник назвао је тада акције Анкаре „ножем у леђа“ сарадника терориста и увео Турској економске санкције. Уведена је забрана за увоз са турске територије низа пољопривредних производа. Осим тога, забрањени су чартер летови из Русије у Турску, а руским туристичким агенцијама препоручено је да не раде у Турској.

Разговор двојице лидера постао је могућ тек када је Анкара почела да испуњава услове које је поставила Москва за успостављање односа. Пре неколико дана Ердоган је упутио писмо у којем се Путину извињава за инцидент са авионом.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут