„Дневник машиновође“ премијерно приказан у Москви

30-06-2016 08:08:07 | | / vostok.rs |


Филм „Дневник машиновође“, редитеља Милоша Радовића имао је светску премијеру на Интернационалном филмском фестивалу у Москви.

Премијери филма присуствовали су редитељ Милош Радовић и глумац и продуцент Лазар Ристовски, који је након премијере рекао да су гледаоци са великим аплаузом и повицима: ’Браво!‘, поздравили филм и његове ауторе.

У прилог одличном пријему филма код публике иде и похвала познатог филмског критичара Игора Савељева, који није крио одушевљење филмом.



„Ко добро осмисли концепт, обавио је пола посла. Храброст представља другу нужну компоненту“, написао је Савељев додајући да је Радовић морао да смогне одређену дозу храбрости кад је смрт у свим њеним могућим облицима уткао у заплет свог филма, а да га при томе није претворио у откачену црнохуморну комедију. Односно, да упркос чињеници да је филм заправо комедија, наведе гледаоце да се искрено сажале на поједине ликове“, каже он.

„Дневник машиновође“ је комедија-мелодрама о невиним убицама и њиховим животима. Илија, кога маестрално тумачи Лазар Ристовски, шездесетогодишњи је машиновођа, на корак до пензије. Он држи неславан рекорд од 28 гажења током каријере. Његов деветнаестогодишњи усвојени син Сима, у тумачењу одличног Петра Кораћа, припрема се да настави породичну традицију. Илија га упознаје са послом и чињеницом да су несреће неизбежне. Сима се плаши, он не жели да постане убица. Највише га занима колико ће времена проћи док му се не деси прво гажење.

Милош Радовић је и аутор сценарија, насталог по идеји Марка Глушца. У филму играју и Мирјана Карановић, Јасна Ђуричић, Младен Нелевић, Нина Јанковић, Даница Ристовски, Харис Бурина, Тихомир Станић…

Филм је снимљен у продукцији „Зилион филма“, Лазар Ристовски је и продуцент филма заједно са Петром Ристовским, а поред Филмског центра Србије настанак филма помогли су и Покрајински секретаријат за културу Војводине, „Интер филм“, Хрватски аудиовизуелни центар и „Еуримиџес“.

Дистрибутер филма је „Арт Виста“, а београдска премијера је заказана за 14. септембар у Сава центру.