Дачић: Срамна и понижавајућа одлука ЕУ да не отвори преговоре

30-06-2016 03:48:58 | | / vostok.rs |


Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић шокиран је одлуком ЕУ да не отвори преговарачка поглавља 23 и 24 са Србијом, док истовремено отвара нова поглавља са Турском и Црном Гором.

"Таква одлука је срамна, несхватљива и понижавајућа за Србију. Она је резултат политичке намере да се заустави или успори европски пут Србије. Она је отворени политички притисак на Србију да одустане од своје јасне политике заштите државних интереса", рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић је подсетио да је Србија испунила све што се од ње тражило у процесу преговарања са ЕУ, преноси РТС.

"Србија је, уз то, кључ регионалне стабилности и улаже велике напоре у реформама које ће створити модерну европску земљу, зато ЕУ треба да прекине са трагикомичним објашњењима да нас блокирају Хрватска и Велика Британија. Не, блокира нас ЕУ, јер ме нико не може убедити да цела ЕУ није утицајнија од Хрватске", истакао је министар.


Ова одлука ЕУ је неприхватљива за Србију и предложићу премијеру Вучићу да одржи хитне консултације о даљим потезима у области спољне политике уочи Париског самита 4. јула, закључио је Дачић.