Уставни суд Аустријe поништио резултате председничких избора

01-07-2016 01:49:58 | | / vostok.rs |


Уставни суд Аустријe поништио је резултате председничких избора и наложио да се понови други круг.

Образлажући одлуку суда, председник те највише судске инстанце Герхарт Холцингер је истакао да су избори основа демократије и најважнији задатак Уставног суда је да ту основу одржи функционалном.

„Одлука коју смо донели не прави никог победником или губитником, већ треба да послужи да се ојача поверење у нашу правну државу и демократију", образложио је он.

Холцингер је истакао да је Уставни суд дао за право жалби коју је поднео лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе, тражећи поништавање резултата гласања због бројних неправилности.

"Жалба се прихвата, резултати другог круга избора се поништавају. Речено речником који није правни то значи да други круг избора мора бити поновљен у потпуности, односно широм Аустрије", објаснио је Холцингер.

Ова одлука Уставног суда ући ће у историјске анале Аустрије, али и европске, јер Уставни суд до сада није поништавао и налагао понављање избора на савезном нивоу.

Кандидат Зелених Александер ван дер Белен победио је свог противника, кандидата ФПО Норберта Хофера, у другом кругу избора веома тесно, са свега нешто више од 30.000 гласова, и то пре свега захваљујући гласовима предатим путем поште.