Рогозин навео главне задатке унапређења руског војно-индустријског комплекса

01-07-2016 04:35:01 | | / vostok.rs |


Потпредседник владе Русије Дмитриј Рогозин изјавио је да је потребно унапредити рад предузећа руског војно-индустријског комплекса у правцу стварања савремених производа и опреме за државну медицину, а такође је именовао главне задатке којима ће се то решити.

Говорећи на конференцији „Војно-индустријски комплекс Русије — нове могућности за медицинску индустрију“, Рогозин је истакао да је опремање здравства Русије савременом техником не иде тако брзо како би желели. Осим тога, оно је за 80 одсто опремљено увозном опремом и у условима тешке економске ситуације „постало златно у буквалном смислу те речи“.

„Неопходно је да се формира јединствени каталог онога што се већ производи у нашим предузећима и могућих технологија које би предузећа војно-индустријског комплекса могла да произведу у оквиру јавних набавки“, додао је Рогозин.

Развој и производња медицинске технике која би заменила увозну треба да буде један од приоритета за одбрамбену индустрију. Рогозин је истакао да је, истовремено, главно питање организациона страна посла.

Рогозин је навео примарне задатке које треба решавати у овој области.

„Прво је стварање специјализованих конструкторских тимова и научних школа са учешћем потенцијала одбрамбене индустрије, академске и примењене науке. Друго, креирање мотивационих механизама у циљу развијања тимова који раде на развоју и производњи медицинске опреме и медицинских производа у предузећима војно-индустријског комплекса“, истакао је Рогозин.

„Треће је убрзано формирање научно-технолошких резервних делова за развој производа који би заменили увозне и иновативне медицинске производе започињањем великих научно-истраживачких и експериментално-конструкционих радова, а као критеријум за процену ових радова треба да буде само имплементација њихових резултата у пракси“, додао је потпредседник владе.

„Пратићемо како се одвијају ови радови, не само према информацијама које ћемо добити од медицинских установа, већ ћемо пажљиво пратити шта се дешава на царини границе Руске Федерације — то је најбољи показатељ. Према царини ћемо видети шта наставља да се допрема. Наш задатак је да у кратком року дођемо до минималне набавке стране опреме“, рекао је Рогозин.

Он је истакао да потенцијал руске одбрамбене индустрије може да реши ове задатке.

„Главни слоган који би данас требало да буде у одбрамбеној индустрији је да — прекујемо мачеве у скенере“, закључио је Рогозин.