Блискоисточна четворка позвала Палестину и Израел на дијалог

01-07-2016 08:32:23 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, амерички државни секретар Џон Кери, шефица европске дипломатије Федерика Могерини и генерални секретар УН Бан Ки Мун позвали су Израел и Палестину да почну да раде на стварању услова за преговоре о коначном статусу палестинских територија.

„У складу с одлуком објављеном у Минхену 12. фебруара 2016. године, и наглашавајући своје обавезе у вези с подршком свеобухватном, праведном и солидном решењу палестинско-израелског сукоба, представници ’Блискоисточне четворке‘ — руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, државни секретар САД Џон Кери, висока представница ЕУ за иностране послове Федерика Могерини и генерални секретар УН Бан Ки Мун — представљају извештај о ситуацији ’на копну‘, у којем је стављен акценат на унапређење билатералног решења“, наведено је у документу.

„Четворка“ позива обе стране да почну заједнички рад на реализацији препорука из извештаја и стварању услова за обнављање разговора о решавању свих питања коначног статуса“, наведено је у документу.

Без обзира на напоре међународне заједнице, мирно решење палестинско-израелског сукоба још није пронађено. Нису реализовани сви програми који су предложени за решавање кризе јер су обе стране постављале и настављају да постављају нове услове које друга страна не може да прихвати.