Путин: Русија ће одговорити ако Финска уђе НАТО

01-07-2016 08:39:09 | | / vostok.rs |


Русија ће одговорити ако суседнa Финска уђе у НАТО, изјавио је руски председник Владимир Путин. Међутим, он је додао да ће Москва покушати да започне дијалог са НАТО-ом, упркос ширењу према руским границама.

"Фински председник је дошао са предлозима о првим корацима у циљу повећања поверења и спречавање сукоба у Балтичком ваздушном простору. Већ сам рекао да се слажем са овим. Ми ћемо покушати да заппочнемо дијалог са НАТО-ом на самиту у Бриселу ", изјавио је је Путин.

Путин и председник Финске Саули Нинисто су се сложили да се развије низ безбедносних мера за контролу летова преко Балтичког мора. Фински председник је рекао да би војни авиони требало да избегавају искључивање уређаје за индетификацију у региону.

"Сви знамо ризик са овим летовима и ја сам предложио да се сложимо да се транспондери користе на свим летовима у региону Балтичког мора", рекао је Нинисто.

Путин, је заузврат, истакао да НАТО авиони спроведе летове над балтичким земљама са својим искљученим трансподерима дупло више него руски.

"Поздрављамо финског председника и његов предлог да се забране летова над балтичким земљама са искљученим транспондерима. По доласку мом доласку назад у Москву наредитћу Министарству спољних послова и Министарству одбране да покрене ово питање на предстојећем састанку Русија-НАТО, који ће се одржати након Русија-НАТО самита у Варшави ", додао је он.

Путин је рекао даћеРусија поштовати Фински избор ако одлучи да се придружи НАТО-у, али ће морати да у складу с тим и одговори.

"Да ли мислите да ћемо наставити да делује на исти начин ако Финска уђе у НАТО? Ми смо повукли наше војнике 1.500 км од границе. Да ли мислите да ће они остати тамо?", рекао је Путин новинарима.

Примедбе су упућене на заједничкој прес-конференцији двојице шефова држава након њиховог разговора у летњој резиденцији финског председника.

Русија је пресрела неколико америчких авиона изнад Балтичког мора у непосредној близини границе у последњих неколико месеци, тврдећи да НАТО авиона нису имали укључене уређаје за индентификацију.