Амерички сенатор: Односи Турске с Русијом неће утицати на сарадњу са САД

02-07-2016 09:08:18 | | / vostok.rs |


Отопљавање односа Москве и Анкаре неће утицати на војну сарадњу Турске и Сједињених Америчких Држава, изјавио је учесник америчке делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, сенатор Роџер Викер.

„Турска је драгоцени пријатељ америчке армије. Очекујемо да се то неће променити“, рекао је Викер за Спутњик и навео да је логично да Турска и Русија, као суседне земље, желе да одрже добре односе.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков у понедељак је саопштио да се председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у писму руском лидеру Владимиру Путину извинио због обарања авиона Су-24 и изразио саучешће због погибије његовог пилота.

Ердоган је, такође, изјавио да Турска није желела да квари односе с Русијом и да је Москва стратешки партнер Анкаре.

Председник Русије Владимир Путин потписао је у четвртак указ којим се коригују специјалне мере против Турске. Директно се укидају два ограничења: препорука да се не продају туристички аранжмани у Турску и забрана чартер летова ка тој земљи.

Остале тачке указа засад остају на снази, али је руској Влади препоручено да преговара с турском страном и да на основу тога предлаже измене рокова и карактера специјалних мера.


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут