Ердоганов заменик за блиску сарадњу са Русијом

02-07-2016 09:49:02 | | / vostok.rs |


Хусеин Шахин, заменик председника турске владајуће Партије правде и развоја за економска питања, рекао је за Спутњик да су и Русија и Турска најважнији актери у региону и да је процес нормализације билатералних односа надахнуће за оживљавање сарадње у многим сферама, укључујући економију и политику.

„Ми се залажемо за блиску сарадњу и солидарност, имајући у виду наше националне интересе. Ниједна држава нема ни вечне савезнике, као ни вечите непријатеље, али има своје дугорочне интересе. Стратешки кораци морају да се предузимају уз јасну свест о тим интересима и у складу са датим околностима“, изјавио је заменик председника турске владајуће Партије правде и развоја Хусеин Шахин.

Саговорник Спутњика сматра да Турска своје суседе увек види као пријатеље и да константно ради на одржавању и јачању билатералних веза у свим областима — културној, политичкој, економској.

„Убеђен сам да ће се процес нормализације наших односа са Русијом развијати брзо и продуктивно. Последњи догађаји у ЕУ, односи Русије са Немачком и САД, контакти ових држава са Турском, све ово је створило повод за турско-руско зближавање. Са великом надом гледамо у будућност наших билатералних односа“, рекао је Шахин.

Говорећи о важности нормализације односа између Русије и Турске за енергетску сферу, Шахин је нагласио актуелност пројеката „Турски ток“ и „Трансанатолијски гасовод“:

„Ми се налазимо на рути енергетског коридора, а Русија је земља богата ресурсима. Турска је такорећи мост који спаја Европу, Африку и Блиски исток и свако жели да овај мост искористи на најбољи могући начин у складу са својим националним интересима. Зато се надам да ће радови на пројекту ’Турски ток‘ ускоро бити обновљени. Сваки међународни пројекат води јачању веза између страна које учествују у његовој реализацији“, рекао је Шахин.

Заменик председника Партије правде и развоја сматра да ће узајамно разумевање и жеља да се нађе компромис, које су показали и Путин и Ердоган, позитивно утицати не само на руско-турске односе већ мултилатералне односе уопште, и да ће овај пример следити и Кина, као и ЕУ и САД.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут