МСП РФ: Терористи се користе у геополитичким шемама ради дестабилизације непожељних режима

02-07-2016 10:03:39 | | / vostok.rs |


Међународна борба против тероризма и даље чува двоструке стандарде, терористичке групе користе се за дестабилизацију и мешање у унутрашње ствари држава, изјавио је заменик директора Одељења за нове изазове и претње при Министарству спољних послова Русије Владимир Андрејев.

Говорећи на заседању Генералне скупштине УН у част десетогодишњице доношења глобалне антитерористичке стратегије, он је истакао да још увек постоје „злогласни дупли стандарди“, политизована пракса поделе терориста и екстремиста на „лоше“ и „не тако лоше“.

„Штавише, дозвољено је коришћење терористичких група, укључујући и најопасније од њих, у геополитичким шемама усмереним на мешање у унутрашње ствари држава, дестабилизацију и смену ’непожељних режима‘“, рекао је он за говорницом УН.

Андрејев је скренуо пажњу на догађаје на Блиском истоку и у Северној Африци, који су довели до повећања терористичких групација нове генерације — ДАЕШ и Нусра фронт.

У петак је Генерална скупштина УН једногласно донела резолуцију којом се потврђује глобална антитерористичка стратегија УН, донета у септембру 2006. Основни документ садржи четири кључне области рада: мере за отклањање услова који доприносе ширењу тероризма; мере за спречавање тероризма; за јачање капацитета земаља у борби против тероризма; за обезбеђивање поштовање људских права и владавине права као основе борбе против тероризма.

Андрејев је истакао да у области борбе против екстремизма и тероризма Русија има значајна и успешна искуства на војном, међународном и друштвеном нивоу.

„Спремни смо да поделимо ова искуства у свим прихватљивим форматима у интересу обезбеђивања антитерористичке заштите равноправне за све државе“, рекао је представник Руске Федерације.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут