Меркелова: Земље западног Балкана имају европску перспективу

02-07-2016 11:33:10 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел, поводом Самита о западном Балкану који се одржава у понедељак у Паризу, а наставак је берлинског процеса, истиче да земље региона имају европску перспективу која је повезана са очекивањима шта морају побољшати у разним областима.

Она је, у недељној видео-поруци, објављеној данас на сајту немачке владе, рекла да види европску перспективу различите брзине за земље западног Балкана, наводећи да су Хрватска и Словенија већ чланице, да су друге започеле преговоре, а да је Босна и Херцеговина недавно предала захтев за чланство.

„Ти кораци су увек повезани са нашим очекивањима шта се мора побољшати, посебно у владавини права“, нагласила је Меркелова.

Она је подсетила да је Берлински процес успостављен ради подстицања међусобне сарадње у региону, као и приближавања западног Балкана ЕУ.

„Већ смо имали успехе. Атмсфера је сада боља. После прве конференције у Берлину су се премијери земаља региона састајали између конференција, што раније није био случај и разговарали су о пројектима“, објаснила је Меркелова.

Она је истакла да постоје фиксни планови за поспешивање инфраструктуре у региону, посебно друмског и железничког повезивања, као и за тешњу сарадњу у области науке.

У Паризу ће, како је најавила, бити потписан споразум о успостављању канцеларије за младе.

Та канцеларија, према њеним речима, биће успостављена по узору на немачко-француску платформу за сарадњу младих.

„Ради се пре свега о размени младих, о међусобном упознавању, то јест сарадњи већ од школског узраста“, подвукла је Меркелова.

Она је подсетила да је немачка влада иницирала Берлински процес на 100. годишњицу почетка Првог светског рата.

„Бринемо о томе да те земље боље сарађују и истовремено се приближавају ЕУ. Тиме се стабилност и мир јачају у региону, који је имао битну улогу у Првом светском рату, а и данас није обележен потпуном стабилношћу“, нагласила је Меркелова.

Кад је реч о ЕУ после „брегзита“, она је указала да је одржан Самит на којем су идентификоване три важне области у којима Унија мора бити ефективнија, а то су конкурентност, унутрашња и спољна безбедност, као и боља понуда за младе.