Генерал Делић: Подсећање на најтежа времена када смо бранили наш народ и Србију

02-07-2016 01:23:10 | | / vostok.rs |


Бомбардовање стратегијском авијацијом НАТО пакта, бомбардерима Б-52 и Б-1Б - oво су била ткз."тепих бомбардовања". Бомбардовања су почела 26.маја као подршка шиптарској операцији "Стрела".

Првих дана бомбардовање су изводили „обични“авиони (А-10,Ф-16 и сл.). Нису ни они били за потцењивање јер су носили 7-8 тона бомби и ракета. Када је шиптарска операција скршена уз губитке око 800 терориста по наређењу ген.Веслија Кларка, команданта НАТО-пакта и уз одобрење Вашингтона отпочела је операција стратегијског бомбардовања зоне одбране 549. мтбр,како би се помогли напори терориста да се пробију у долину реке Дрим. Напомињем да је то познати Дримски оперативнотактички правац и за њега је била задужена 2.пд.АВ из Кукса.

Прво велико бомбардовање било је 30. маја када је погођена логистичка база покојног Саве Ердељана. Имали смо 2 мртва и 32 рањена војника и већи број контузованих. Поподне 31. маја извршен је ватрени удар на ИКМ 549. мтбр у рејону села Шех Махала. Укупно је тог дана погинуло 10 војника и старешина, међу којима и мој начелник ПВО, потпуковник Лемић и било је 115 рањених и десетине контузованих. Мислим да је 5.јуна погођен положај1/549 хадубица 122мм у рејону Послишта. Погинуло је 5 војника 3 су рањена и било је више контузованих. Једна хаубица је преврнута али није била оштећена.



Шестог јуна били су масовни удари по рејону Горожупа, затим према Планеји. Неки од удара су завршили и код терориста, негде смо добили пола-пола.Тог дана је извршен удар и по рејону Врбнице али и шиптарске карауле Морина и царине. Последњи удар са паром Б-52 и паром Б-1Б извршен је 9/10 јун, 20 секунди иза поноћи по минобацачкој чети поручника Калача са 86 бомби Мк-82. Погинула су три војника а шест је рањено. Уништена су два минобацача 120 мм. Укупно су нас Б-52 напали 24 пута, увек са паром авиона који су долетали директно из Енглеске. Из Албаније је борбена група „Јастреб“ (око 5000 људи са 24 борбена хеликоптера “Апач“ и опремом за откривање положаја артиљерије) давала циљеве које су потом бомбардовали авиони Б-52, ткз. “тепихом бомби“.

Од 24 пута,директно су нас погодили 4 пута и то: базу у селу Планеја, ИКМ у селу Шех махала, Положај артиљеријске батерије у селу Послиште и положај чете МБ-120мм у бличини села Планеја. Поред овога 8 пута су нас напали и борбени хеликоптери „Апачи“. Приликом напада на караулу „Стојановић“ од стране 4 „Апача“, погинуло је шест војника заједно са командиром карауле, а 12 војника је рањено. Војници су успели да гађају један „Апач“. Други напад је био на караулу „Ликен“када су напала 2 „Апача“. Погинула су два војника, а тројица рањена,сви из 52 идч ПрК. У осталим нападима није било погинулих само су порушене карауле.

НАПОМЕНА

Ни једна друга јединица у Европи није била нападнута „тепих бомбама“од стране Б-52 и Б-1Б осим 549.мтбр. Авиони Б-52 су учествовали у бомбардовању СРЈ али искључиво као носоци „крстарећих ракета“ и „вођених бомби“. Ни једна друга јединица осим 549.мтбр (53 и 55, и 354 Од/354 пбр који су били у њеном саставу) није имала сусрете са „Апачима“.Да се разумемо. И остале јединице ПрК су ракетиране и бомбардоване „касетним бомбама“, али и ту смо били најизложенији што је разумљиво јер смо били на самој граници (наша касарна „Цар Душан-Силни је бомбардована 138 пута, а само једне ноћи 47 пута.На касарну је бачено више од стотину „касетних бомби“,остале и не рачунам). Овако ужасно бомбардовање није доживела ниједна јединица ранга бригаде на читавом свету.

И зато се ја поносим својом 549.мтбр „Цар Душан -Силни и сваким својим војником.Још да кажем да две јединице В СРЈ које су нам послане у помоћ,после проласка кроз бомбардовану зону и боравка у трајању од два дана 2 км иза борбене линије нису могле да буду укључене у борбу,једноставно зато што то што су видели „није за људе“. Није за људе али јесте за 549.мтбр,где су се без разлике на Паштрику борили: граничари, пешадинци, добровољци, артиљерци, тенкисти, полицајци, позадинци и сви остали.

О ВИДЕО СНИМКУ

Видео снимак почиње разговором новинара са посадама Б-52 који из Енглеске полећу да бомбардују Косово.Види се лет авиона и избацивање терета.Овде се види бомбардовање Горожупа, Планеје и Шех махале.Виде се и дејство других авиона, посебно А-10. Можете приметити и дејства наших хаубица 122 мм и дејства ВБР 128 мм „Огањ“ по снагама у нападу са територије Албаније.Виде се и дејства њихових тенкова из дубине и минобацача 120 мм.

Такође можете видети дејства Б-52 у близини нашег граничног прелаза и карауле „Врбница“,као и дејства по рејону албанске карауле и прелаза „Морина“. При крају видите и дејства по другој и трећој линији албанских бункера и бежање албанских цивила и полиције од бомбардовања. Такође видите и екипе страних телевизија и новинаре који беже са прелаза „Морина“.Захваљујући њима дошли смо до ових снимака.Они су са удаљености од око 5-6 км гледали како нас НАТО бомбардује. Наравно да сам ја скратио те снимке, јер су предугачки.Све ово има за циљ да ВАС,моје саборце подсети на најтежа времена која смо заједно проживели бранећи наш народ и Србију. И да се увек сећамо наћих другова који су тих херојских дана положили своје животе на олтар отаџбине Србије. Молим моје борце да имају у виду да сам ово писао из главе по сећању па су могуће неке грешке.Слава погинулим, а поздрав и понос преживелим мојим ратним друговима.

Генерал-мајор у пензији Божидар Делић

Србининфо