„Фајненшел тајмс“: Турска спремна да сиријским избеглицама понуди држављанство

03-07-2016 01:03:25 | | / vostok.rs |


Турска је спремна да сиријским избеглицама понуди држављанство, што би додатно могло да закомпликује односе између Брисела и Анкаре, пише лист „Фајненшел тајмс“.

Да је Турска спремна да сиријским избеглицама понуди држављанство изјавио је сам председник те земље Реџеп Тајип Ердоган приликом боравка у граду Килису на југоистоку земље, где је тренутно регистровано око 2,7 милиона избеглица.

„Имам за вас добру вест, браћо и сестре. Неки од вас желе да добију турско држављанство, а наше Министарство унутрашњих послова већ ради на томе. Турска је и ваша кућа“, рекао је он.

Ердоган, међутим, није прецизирао каква ће бити процедура добијања турског држављанства, тако да „Фајненшел тајмс“ његове речи оцењује као намеру, а не као наредбу.

Истовремено, ова изјава турског председника отвара многа питања која се тичу споразума између Брисела и Анкаре у вези са мигрантском кризом, као и поводом најављеног укидања визног режима за све грађане Турске.

Међутим, додаје се у чланку, на овај начин водећа партија у Турској покушава да прикупи гласове за наредне изборе 2019. године, а уколико Влада усвоји све мере које је најавио Ердоган, у бирачком телу ће се појавити два милиона нових бирача који ће бити веома захвални турском председнику и са задовољством му дати глас.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут