Столтенберг: Финска треба самостално да одлучи о чланству у НАТО-у

04-07-2016 05:25:15 | | / vostok.rs |


Финска треба самостално да одлучи да ли жели да постане чланица НАТО-а, захтев за чланство те земље ће се разматрати на уобичајеним основама и све негативне реакције на ту тему биле би неоправдане, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

„Финци ће самостално одлучивати да ли ће предати захтев за чланство или не. То је основни принцип — свака земља има право да доноси одлуку којим ће путем кренути, као и какву безбедност за себе бира“, рекао је он.

Генерални секретар НАТО-а истакао је да нема намеру да саветује финске власти.

„Уколико пошаљу захтев, тај захтев ће бити размотрен као и било који други захтев“, додао је он.

Столтенберг је такође рекао да Европска унија и НАТО треба да избегну могућност дуплирања одбрамбених структура, иако Алијанса подржава јачање сарадње међу земљама-чланицама ЕУ у одбрамбеној сфери.

Питање дуплирања војне структуре појавило се након најаве о могућем формирању европске армије.

„Ја подржавам све напоре европских земаља да се безбедност Старог континента учврсти. То је добро за Европу, Европску унију и НАТО. Такође поздрављам и све напоре како би се учврстила сарадња у домену одбране између земаља ЕУ. Међутим, треба избегавати све могућности дуплирања, јер НАТО има командну структуру која доказано функционише и даје жељене резултате“, закључио је он.