Пушков: Резолуција ОЕБС-а показује европско признање одбијања санкција

05-07-2016 08:59:48 | | / vostok.rs |


Резолуција Парламентарне скупштине ОЕБС-а о неограниченом приступу посланика на активности скупштине, која је усвојена у Тбилисију, одражава признање већине европских парламентараца о потреби одбијања санкција, изјавио је новинарима шеф комитета државне Думе за међународне послове Алексеј Пушков.

Он је додао да је ОЕБС усвојила резолуцију коју је изнео представник Швајцарске Филип Ломбарди на основу нацрта резолуције, који је осмислио и припремио за подношење скупштини председник Државне думе Русије Сергеј Наришкин.

Резолуција у својој коначној верзији позива на неограничен приступ свим посланицима земаља ОЕБС-а догађајима ОЕБС-а и свим интерпарламентарним међународним састанцима.

„Сматрам да усвајање ове резолуције већином гласова показује признање већег дела парламентараца у Европи потребе за одбацивањем санкција. Против резолуције били су само најдоследнији противници интерпарламентарне сарадње са Русијом. То су представници балтичких земаља, Пољске, делегације Канаде и САД“, истакао је Пушков.

То указује да делегације парламентараца из тих земаља не признају потребу за широком интерпарламентарном сарадњом и сматрају да је даље потребно да се таква сарадња „гуши“ санкцијама.

„Међутим ПС ОЕБС-а јасно је рекла да је такав приступ неприхватљив“, сматра Пушков.

Ова резолуција представља наставак скандала који се десио у Хелсинкију 2015, када је руска делегација одбила да дође на парламентарну скупштину зато што Финске власти због персоналних санкција нису дозволиле учешће председнику руске Думе Сергеју Наришкину и још четири члана руске делегације.

„То је тада изазвало веома озбиљан протест унутар парламентарне скупштине. Око 60 посланика већ тада је упутило писмо председнику ПА ОЕБС-а господину Илкеу Канервеу да постави ово питање руководству Европске комисије“, додао је Пушков.


„Усвајање ове резолуције резултат је једногодишњег рада и наше парламентарне делегације. Напори руководства Државне думе и Савета Федерације и оних политичких снага у Европи, укључујући и европске посланике који сматрају неприхватљивим употребу санкција парламентарцима. Ово је значајан помак, ударац логици санкција. То је показатељ да санкције полако постају застареле“, закључио је Пушков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут