Блеру би могло да се суди у Шкотској због ратних злочина

05-07-2016 04:41:11 | | / vostok.rs |


Бивши председник Владе Шкотске Алекс Салмонд изјавио је да би бившем британском премијеру Тонију Блеру могло да се суди за ратне злочине пред шкотским судом.

Салмонд је истакао да Блер мора да се суочи са „судским или политичким последицама“ након што сутра буде објављен извештај комисије на челу са Џоном Чилкотом, која је имала задатак да установи све околности учешћа Велике Британије у рату у Ираку.

„Домаћи судови, макар они у Енглеској, одлучили су да се не баве злочинима почињенима на страном тлу. Међутим, Шкотска се још није изјаснила по том питању“, рекао је Салмонд за лист „Хералд Скотланд“.

„Без обзира на све, има много посланика из различитих странака који апсолутно подржавају мишљење да неко треба да понесе одговорност за учешће у том рату“, навео је он.

„Не сме да се догоди да ова земља ускочи у илегални рат, са свим својим страшним последицама, а да на крају нико не буде позван на одговорност. Мора да буде судских или политичких последица.“

Очекује се да ће истрага о учешћу Британије у рату у Ираку, коју је у јуну 2009. покренуо тадашњи британски премијер Гордон Браун како би се утврдиле чињенице које су довеле до инвазије на Ирак 2003. године, „укаљати углед“ једног броја високопозиционираних званичника Владе Велике Британије.

Извештај, који ће садржавати више од 2,6 милиона речи, базира се на сведочењу више од 150 сведока, као и на проучавању 150.000 докумената Владе Велике Британије.

Салмонд је почетком ове године изјавио да ће Чилкотов извештај показати да је Блер приватно обећао америчком председнику Џорџу Бушу још пре 2003. године да ће се Велика Британија укључити у рат у Ираку.

„Ако, као што очекујем, Чилкотова комисија закључи да је Блер дао обећање Бушу на његовом ранчу Крофорд у Тексасу 2002. године, то ће представљати основ за даље поступање“, рекао је бивши председник Владе Шкотске.