Путин продужио санкције Црној Гори

06-07-2016 06:12:08 | | / vostok.rs |


Руски предсједник Владимир Путин потписао је декрет којим се продужава ембарго на црногорске пољопривредне производе до краја децембра 2017. године.

Русија је први пут увела забрану у љето 2014. на увоз великог броја европских производа као контрамјера на санкције Европске уније које су уведене званичној Москви због интервенције у Украјини.

“Одлука о рестриктивним мјерама усвојена је прије говото двије године као чин одмазде због санкција ЕУ и појединих других земаља. Сфера наших односа се ни на који начин није поправила”, стоји у саопштењу руског премијера Дмитрија Медведева.

“Одлука Русије да продужи ембарго на пољопривредне производе није мотивисана толико санкцијама ЕУ, колико потребом да се створе најбољи и најпредвидљивији услови за руске пољопривреднике. Стога, одговарајуће рестриктивне мјере биће уведене на период од 18 мјесеци, умјесто на шест”.

Осим на Црну Гору и чланице ЕУ, ембарго се односи и на Канаду, Аустралију, Норвешку, Украјину, Албанију, Исланд и Лихтенштајн.

“Листа ових производа остаје непромијењена, а све забране остају на снази”, додао је Медведев.

С друге стране, ЕУ је такође продужила санкције против Русије до јануара 2017, упркос противљењу многих западних званичника, пише Ројтерс.

“Послије процјене примјене договора из Минска, Савјет је одлучио да обнови санкције на још шест мјсеци, до 31. јануара 2017”, саопштено је из Европског савјета.

Према подацима Монстата, док је Црна Гора од извоза Русији 2014. зарадила више од 4 милиона евра, 2015. је он пао на 2,6 милиона евра. Што се тиче периода првих пет мјесеци ове године, извоз се у односу на прошлу годину преполовио – са 1,1 милион на око 550.000 евра.

Послије санкција на извоз меса, вино је сада најзначајнији производ на том тржишту.

Доскорашњи шеф дипломатије Игор Лукшић казао је почетком јануара да није срећан због одлуке Црне Горе да се придружи ЕУ у санкцијама Русији.

Осим због придруживања санкција ЕУ, односи Црне Горе и Русије погоршани су због одлуке Подгорице о уласку у НАТО.

IN4S