Информативна кампања САД покушава да створи Русију као непријатеља

07-07-2016 08:43:13 | | / vostok.rs |


Представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова назвала је „надувавање“ скандала у вези са америчким дипломатом покушајем да се створи слика да је Русија непријатељ.

„Та информативна кампања има различите циљеве и задатке: да се на светском нивоу формира лик непријатеља у свим правцима, да се покаже да агресија Запада није усмерена на Русију и да се на примеру наводног напада на америчког дипломату надува тај конфликт“, рекла је Марија Захарова.

Она је гласине око инцидента назвала кампањом за лобирање за усвајање америчког закона за јачање контроле кретања руских дипломата.

Захарова је раније саопштила да се за руске дипломате у САД непрестано измишљају нова ограничења, да ЦИА и ФБИ организују провокације и да се примењују недопустиве мере, укључујући психолошки притисак на дипломатске службенике, чак и у присуству чланова њихових породица.

Амерички лист „Вашингтон пост“ је саопштио 29. јуна да је полицајац у Москви применио силу према службенику Амбасаде САД. Како се касније разјаснило, амерички дипломата је у ствари агент ЦИА и сам је напао чувара, када је овај покушао да га легитимише.