„Вашингтон пост“: САД оставиле на милост и немилост савезнике у Сирији

07-07-2016 10:49:03 | | / vostok.rs |


Америчко Ратно ваздухопловство оставило је на милост и немилост своје савезнике у Сирији у критичном тренутку борби, што је довело до неуспеха операције, пише „Вашингтон пост“.

Извори америчког листа наводе да су амерички пилоти 28. јуна добили задатак да обезбеде заштиту снагама сиријске опозиције ради напредовања према граду Абу Камалу на истоку Сирије. За време операције пилоти су изненада добили наређење да напусте овај регион и крену према Фалуџи у суседни Ирак.

Према речима представника Пентагона Криса Гарвера, команда је сматрала важнијим уништење колоне милитаната ДАЕШ-а истиснутих дан раније из Фалуџе и њихове војне технике.

За то време, припадници Слободне сиријске армије који су учествовали у борбама код Абу Камала морали су да се повуку.

Лист пише да је неуспех операције задао јак ударац плановима САД да у региону формирају локалне јединице које могу да се боре против исламиста. Аутор чланкa се пита да ли је Америци довољно да окупи снаге ако мора стално да их пребацује по огромној територији.

Коалиција од 66 земаља на челу са САД бомбардује позиције ДАЕШ-а од 2014. године. У Сирији се операције изводи без одобрења локалних власти.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут