Захарова: Разлог за војну операцију у Ираку добијен очигледном преваром

07-07-2016 12:43:28 | | / vostok.rs |


Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је Чилкотов извештај показао да је Русија била у праву у тврдњама да је инвазија на једну суверену земљу (Ирак) велика грешка.

„Кључне тачке извештаја Џона Чилкота, по нашем мишљењу, довољна су потврда онога што је Русија годинама говорила. Ми смо тврдили, и то поткрепљени чињеницама, још пре почетка ирачке кампање да је инвазија на Ирак незаконита и беспотребна“, рекла је званична представница руског Министарства иностраних послова.





„Разлог за војну операцију је "добијен" очигледном преваром: ова инвазија није заснована ни на каквим чињеницама или реалним информацијама. Главно питање остаје отворено — ко ће и у којој мери сносити одговорност за смрт, како се и признаје у самом извештају, најмање 150.000 грађана Ирака. И то не узимајући у обзир милионе избеглица, стотине хиљада рањених“, додала је она.

„Најважније је да неко мора да преузме одговорност за инвазију на Ирак“, рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре у летњем кампу Артек на Криму.