Гатилов: Русија од почетка знала за подметање чињеница о инвазији на Ирак

07-07-2016 06:04:44 | | / vostok.rs |


Чињенице које се налазе у извештају специјалне комисије под руководством Џона Чилкота о акцијама Владе Велике Британије уочи инвазије на Ирак биле су познате Москви од самог почетка. Ови подаци само потврђују исправност руске позиције, изјавио је заменик шефа дипломатије Русије Генадиј Гатилов.

„Нама је то одавно познато. Још за време дискусија о овом питању у Савету безбедности Уједињених нација било је јасно да се ради о подметању чињеница како би се СБ убедио да Ирак има залихе оружја за масовно уништење и на такав начин обезбедила подршка за војну операцију против Садама Хусеина“, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН.

Он је подсетио да су се у то време на иницијативу америчке делегације, коју је подржавала Велика Британија, практично свакодневно одржавале седнице Савета безбедности на министарском нивоу „током којих су Американци и Енглези покушавали да убеде чланице Савета безбедности УН да Ирак представља претњу због поседовања оружја за масовно уништење и да међународна заједница треба да предузме одговарајуће мере против те државе“.

„Треба рећи да су у покушају да се бар некако аргументује оваква позиција коришћени сви расположиви инструменти — између осталог, Аустралијанац који се налазио на челу групе инспектора УН припремио је извештај у којем је оптужио Ирак за одбијање сарадње, иако то заправо није било тако. Све се то користило управо да би се добила подршка СБ УН, подршка којом се одобрава извођења војне акције у Ираку. Зато је нама закључак до којег су данас дошли чланови британске комисије већ одавно познат, и о томе смо више пута говорили. То што је сада објављено у Великој Британији само је потврда исправности наше тадашње позиције“, рекао је Гатилов.

Он је истакао важност чињенице да су „у Лондону сами дошли до тог закључка“.

„Касно су до тог закључка дошли. Ово само говори да у то време средства за мирно решавање ирачког проблема нису била исцрпљена. Међутим, све је то историја“, закључио је Гатилов.