„Нешенел интерест“: Вашингтон се сада налази у најтежем финансијском положају

08-07-2016 08:22:17 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе сматрају да ће им технолошка предност помоћи у случају рата великих размера, али тренутна економска ситуација не дозвољава да се Вашингтон уплиће у војни сукоб са земљом као што је Русија, пише „Нешенел интерест“.

Ако америчке трупе покушају да нападну Русију са Балтичког мора, тамо ће их чекати десетине противбродских балистичких ракета дугог домета, конвенционалне и беспилотне подморнице, преносни противваздушни ракетни системи и крстареће ракете.

Пентагон би морао да развије скупу војну кампању на води и у ваздуху да би стекао контролу над ратним простором, пише лист.

Чак и ако Америци то успе, америчке војнике чека друга потешкоћа — да би се окупирала територија највеће земље у свету потребно је много снаге и средстава. При томе Русија има довољну економску базу да пошаље одговарајуће снаге у Сједињене Америчке Државе.

Осим тога, Вашингтон се сада налази у најтежем финансијском положају у последње време. У последњих седам година амерички дуг порастао је до нивоа из времена Другог светског рата, при чему су Сједињене Државе приморане да се задужују на износе који прелазе цео одбрамбени буџет да би испуниле своје дужничке обавезе.

У таквим условима САД не могу да уђу у сукоб са Русијом, јер би он коштао пореске обвезнике од три до пет билион долара годишње, наглашава лист.