Налазите се на страници > Почетна > Политика > Србија на самиту НАТО-а

Србија на самиту НАТО-а

08-07-2016 02:09:27 | | / vostok.rs |


Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић присуствује самиту НАТО-а који је данас почео у Варшави.

Ђорђевић ће са делегацијом учествовавати на састанку у формату Платформе интероперабилности под окриљем Самита НАТО, саопштено је из Министарства одбране.

Састанак је посвећен унапређењу постојећих програма сарадње који се односе на развој интероперабилности НАТО и партнерских земаља.

Подсећамо да је Србија 2006. године приступила програму Партнерство за мир, једној од најзначајнијих иницијатива Алијансе.

Дводневни самит НАТО-а, на којем ће лидери 28 земаља-чланица разговарати о глобалним безбедносним претњама, одржава се у Варшави. На самиту се окупило близу 2.500 учесника из 54 земље.

На самиту учествује 65 делегација из 28 земаља НАТО-а и 26 држава-партнера, као и представници УН, ЕУ, Светске банке. Догађај прати око 2.000 новинара.

Самиту ће, поред осталих, присуствовати амерички председик Барак Обама, немачка канцеларка Ангела Меркел и британски премијер Дејвид Камерон.

Први дан ће бити завршен свечаном вечером шефова делегација у Председничком дворцу у којем је 1955. године потписан Варшавски уговор, који је до распада СССР-а обједињавао социјалистичке земље.