Порошенко: Ниједна НАТО земаља нема искуство борбе руском армијом као што има Украјина

09-07-2016 10:29:27 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да армија његове земље има реално искуство вођења борбе са савременом руском армијом, које Кијев може да подели са земљама НАТО-а.

Порошенко је у тексту објављеном у америчком листу „Волстрит џурнал“ позвао земље Северноатлантске алијансе да искористе ово искуство.

„Ниједна од земаља-чланица НАТО-а нема искуство борбе са савременом руском армијом. Украјина то има“, пише председник Украјине у „Волстрит џурналу“.

Према његовим речима, „само ће продубљивање партнерства НАТО-а и Украјине допринети стабилности у Украјини, у Источној Европи, области око Црног мора и у трансатлантском региону у целини“.

Као војна достигнућа Украјине Порошенко наводи стварање неколико специјализованих војних бригада, модернизацију војних јединица и потписивање војних докумената израђених у сарадњи с експертима НАТО-а.

Крајем 2014. године Украјине је одустала од ванблоковског статуса и обновила политику усмерену на ступање у НАТО. Кијев до 2020. године треба да потпуно усклади своје оружане снаге са стандардима Алијансе.

У децембру 2015. године Кијев и НАТО потписали су план о одбрамбено-техничкој сарадњи.

Експерти, међутим, сматрају да у наредних 20 година Украјина неће успети да се припреми за чланство у НАТО-у.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут