Обама: НАТО да појача борбене активности

09-07-2016 02:36:19 | | / vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама фокусирао се данас, другог дана Самита НАТО у Варшави, на борбу против екстремистичких група у Авганистану и на Блиском истоку, уз позив лидерима Алијансе да појачају своју подршку ратовима у том циљу, јавља АП.

Очекује се да ће чланице НАТО формално повећати снаге и подршку ратовању против талибана у Авганистану, само неколико дана након што је Обама најавио да ће задржати 8.400 америчких војника у тој земљи, уместо да смањи њихов број на 5.500 како је раније планирао, наводи америчка агенција.

Званичници се надају и да ће сакупити довољно финансијских средстава за финансирање авганистанских снага од 352.000 војника, што ће на годишњем нивоу коштати пет милијарди долара.

Очекује се да ће самит у Варшави довести до одлука о броју војника у Авганистану и додатној обуци локалних снага у Ираку.

Лидери Алијансе су се јуче договорили да разместе мултинационалне снаге на Балтику и у Пољској како би одвратили било какву потенцијалну руску агресију и наложили су својим изасланицима да објасне ове мере Москви наредне седмице, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.