Столтенберг: НАТО и Русија више нису стратешки партнери

09-07-2016 02:37:42 | | / vostok.rs |


НАТО и Русија више нису стратешки партнери, али нису ни у хладном рату, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Ми не видимо никакву непосредну опасност. Русија такође није стратешки партнер. Ми немамо стратешко партнерство које смо покушали да створимо након завршетка Хладног рата. Међутим, ми нисмо у ’хладном рату‘. Сада је потпуно друга ситуација“, рекао је генерални секретар на Самиту НАТО-а у Варшави.

Лидери НАТО-а на синоћној радној вечери подржали су одржавање седнице Савета Русија—НАТО (13. јула) и нису усвојили друге одлуке о Русији, рекао је извор у НАТО-у.

„За вечером је одржана неформална дискусија о Русији на којој нису донете одлуке, јер тај формат није предвиђен за то. За столом је било 28 лидера НАТО-а и представници Финске и Шведске, као и руководство европских институција“, саопштио је извор.

„Била је изражена пуна подршка одржавању састанка Савета Русија—НАТО следеће седмице. Лидери очекују овај састанак и виде у њему платформу за дијалог која треба да се настави да се користи у том својству“, наставља он.

„Шефови држава НАТО-а су једногласно подржали потребу да се сачува јединствена позиција о Русији. Они су потврдили двојаки приступ Алијансе односима са Русијом, који укључује јаку одбрану и дијалог“, додао је извор у Алијанси.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут