Карпентер у Београду срдачно дочекан, у Приштини обећао стварање Војске Косова

11-07-2016 08:46:59 | | фото: Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарали су данас са замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Мајклом Карпентером, који се, у оквиру делегације помоћника државне секретарке САД Викторије Нуланд, налази у посети Србији.

Министар одбране Зоран Ђорђевић истакао је позитивне резултате учешћа делегације Министарства одбране на Самиту НАТО-а у Варшави, те да је том приликом реализован и низ билатералних сусрета са министрима одбране земаља-чланица Алијансе и програма „Партнерство за мир“, саопштило је Министарство одбране.

Ђорђевић је изразио задовољство степеном досадашње имплементације закључака донетих на недавним Билатералним одбрамбеним консултацијама Републике Србије и САД.

Он је пренео уверење да ће и договорене нове области сарадње, засноване на постулатима политике војне неутралности Србије, бити од обостраног интереса и истовремено обезбедити унапређење оперативних и функционалних способности Министарства одбране и Војске Србије.

„Посебно бих нагласио значај успешне сарадње Министарства одбране и Војске Србије са Националном гардом Охајо у оквиру Програма државног партнерства које је скоро обележило десету, јубиларну годишњицу“, истакао је Ђорђевић.

Карпентер се сагласио са оценама министра Ђорђевића и нагласио да је билатерална војна сарадња двеју земаља веома развијена и вишеслојна, посебно апострофирајући заједничке активности са Националном гардом Охајо и будуће заједничко војно-медицинско ангажовање.

Сједињене Америчке Државе виде Србију као изузетно значајног партнера и чиниоца стабилности и безбедности у региону Западног Балкана, чему у великој мери доприносе активности билатералне војне сарадње и њихово проширење на нове области, уз укључивање других земаља региона.

Досадашње заједничке вежбовне активности, програми безбедносних и хуманитарних асистенција, развој капацитета базе „Југ“ и инжињеријске чете за учешће у мировним операцијама УН, као и развој Балканских војно-медицинских снага, у којима је Србија водећа нација, само су неки од примера врло плодоносне сарадње коју Министарство одбране и Војска Србије имају у оквиру билатералне војне сарадње са САД, наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Карпентер: САД подржавају трансформацију Безбедносних снага Косова (БСК) у Оружане снаге Косова

Подсетимо, јуче је заменик помоћника америчког секретара за одбрану, Мајкл Карпентер у Приштини је изјавио да САД подржавају трансформацију Безбедносних снага Косова (БСК) у Оружане снаге Косова, али да то треба остварити "сигурним корацима" и на уставан начин, променом закона.

„Мислим да смо нашу подршку за БСК показали подршком коју смо дали тим снагама кроз оспособљавање, саветовање и опремом. САД имају значајну улогу у подршци БСК и веома смо поносни оним што су БСК постигле", рекао је Карпентер.

Током посете "Министарству безбедносних снага Косова" и разговора са такозваним министром Хакијем Демолијем се, како је саопштено, разговарало о обуци коју је америчка војска понудила БСК и која се намерава наставити.

Са Карпентером се у Варшави на самиту НАТО срео и министар одбране Србије Зоран Ђорђевић.