Камерон у среду подноси оставку

12-07-2016 07:14:45 | | / vostok.rs |


Премијер Велике Британије Дејвид Камерон изјавио је да ће оставку на ту функцију дати 13. јула, као и да ће од тог тренутка нова премијерка бити Тереза Меј, која је досад била на челу Министарства за унутрашње послове. Мејева је данас изабрана за председницу владајуће Конзервативне странке.

„У среду ћу да сазовем састанак у парламенту на којем ће посланици моћи да ми постављају било која питања. Након тога отићи ћу у Бакингемску палату, где ћу краљици понудити оставку како би Велика Британија добила новог премијера до вечери истог дана“, рекао је Камерон.

Претходно је саопштено да је британска министарка унутрашњих послова Тереза Меј остала једини кандидат за премијерско место након што се Андреа Лидс повукла из трке.

Мејева је поручила да ће „ставити британску владу у службу обичног народа“ и изградити економију „која ће свима бити од користи“.

„’Брегзит‘ значи ’брегзит‘, па хајде да од тога направимо успех“, рекла је она у телевизијском обраћању и додала да је број гласова показао исконску жељу за променама.

Тереза Меј, која се залагала да Велика Британија остане у ЕУ, изјавила је у оквиру своје кампање да ће поштовати резултат референдума о иступању из блока.

Како преносе агенције, Мејева је изјавила да неће покушавати да остане у Унији нити ће „покушавати да на мала врата поново приступи Унији“.

Мејева је тада поручила да ће ставити британску Владу у службу обичног народа и изградити економију „која ће свима бити од користи“.