Трибунал пресудио у корист Филипина - Кина неће поштовати одлуку

12-07-2016 12:18:25 | | © U.S. Navy / Reuters/ vostok.rs |


Кина је изазвала трајну, непоправљиву штету коралним гребенима екосистема у Спратлису, пресуда је Трибунала у Хагу, додајући да је Кина прекршила суверенитет Филипина у својој ексклузивној економској зони.

Суд је саопштио ову одлуку на 497 страница у пресуди, као и "да није било правног основа да Кина полаже историјско право на ресурсе у оквиру морске области у које спадају у "девет линија демаркације" позивајући се на демаркационе линије разграничења од 1947. године.


Кина је у више наврата упозоравала да неће признати било какво неповољно решење арбитражног суда у Хагу. Пекинг је бојкотовао расправу Суда, саопштивши да он нема надлежност да одлучује у спору.

Према Трибуналу, Пекинг је прекршио суверено право Филипинима "у ексклузивној економској зони, ометао Филипине у риболову и истраживању нафте, изградњу вештачких острва и тако што није спречавао кинеске рибаре да лове у овој зони ", између осталог се наводси у пресуди.

Трибунал надаље сматра да су кинески бродови за незаконито створили озбиљну опасност од сукоба када су физички ометали Филипинске судове, наводи се у саопштењу.