Tема заседања Савета Русија-НАТО одлуке о повећању војног присуства на истоку

12-07-2016 01:10:36 | | / vostok.rs |


Централна тема заседања Савета Русија-НАТО биће одлуке о даљем повећању војног присуства алијансе на „источном крилу“ и њихове последице за европску безбедност, изјавили су у руском Министарству спољних послова.

„Током разматрања других питања која се односе на војне активности, руска страна намерава да покрене дискусију о иницијативи коју су дали наши фински партнери, тзв. „план Нинисте“, о повећању ваздушне безбедности у региону Балтичког мора, нагласити ризике за стратешку стабилност који су настали као резултат наставка изградње америчког НАТО система ПРО у Европи“, изјавила је званична представница Министарства Марија Захарова.

Дипломате такође планирају да разматрају ситуацију у Украјини, безбедносну ситуацију у Авганистану и регионалне терористичке претње, додали су у руском Министарству.

Састанак Савета Русија—НАТО биће одржан у Бриселу 13. јула.

Односи Москве и НАТО-а погоршали су се у марту 2014. године због приступања Крима Русији. Тада је заустављен рад Савета Русија—НАТО, чије је прво заседање одржано тек у априлу прошле године.

На самиту који је одржан 8. и 9. јула у Варшави државе-чланице НАТО-а договориле су се о размештању четири батаљона у Пољску и прибалтичке земље. Свака јединица бројаће око 800 до 1.200 хиљаде људи.

Москва је више пута критиковала планове о проширивању присуства НАТО-а у Источној Европи. Руске власти истичу да нису заинтересоване за подстицање сукоба, али су спремне да дају адекватан одговор на дејства Запада.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут