Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Путин посетио Валаам

Путин посетио Валаам

13-07-2016 07:25:19 | | / vostok.rs |


На дан црквеног празновања валаамских чудотвораца преподобних Сергија и Германа, Председник је присуствовао празничној Литургији у Спасо-Преображенском сабору Валаамског манастира, извештава сајт Председника Русије.

Литургију је служио Патријарх Московски и све Русије Кирил. На Литургији се Владимир Путин причестио Светим Христовим Тајнама.

Према црквеном предању преподобни Сергије и Герман су били грчки свештеномонаси, који су у време владавине Великог Новгорода дошли заједно са првим православним мисионарима. Манастир који су основали постао је нашироко познат у целој Русији. Данас Валаамски манастир броји преко 200 братије.

По завршетку Литургије, Владимир Путин је учествовао у трпези. Поглавар државе је присутнима честитао празник, захвалио Патријарху и свештенослужитељима за све што чине ради јачања духовне основе земље.

Председник је приметио да се не смеју заборављати они који раде и ратују, и нажалост, дају своје животе служећи Домовини. У вези са тим, Владимир Путин је подсетио на руске пилоте који су херојски погинули у Сирији. Обратио се Патријарху и другим свештенослужитељима са молбом да се моле за њихов спомен.

Пилоти-инструктори Рафагат Хабибулин и Евгениј Долгин погинули су у Сирији 9.јула, током лета у области Палмире.

Са руског Ива Бендеља,
Православље