Немачка објавила „Белу књигу“ у којој је Русија стратешка претња

13-07-2016 09:13:50 | | / vostok.rs |


У Берлину је данас објављена тзв. Бела књига, која се сматра најважнијим документом деценије, којим се Немачка обавезала да ће преузети већу улогу у глобалној безбедности, укључујући и, како се наводи, стратешке претње које представља Русија.

„Немачка је глобално веома повезана земља која — због своје економске, политичке и војне снаге, има одговорност да активно помогне у обликовању светског поретка“, наводи се у том документу о одбрани коју је немачка Влада усвојила данас, а званично га је представила министарка одбране Урсула фон дер Лејен.

Она је оценила да одлука Велике Британије да напусти Европску унију нуди могућност да се покрене јача војна сарадња у блоку.

Британија, према њеним речима, већ годинама блокира разне европске пројекте, а као пример је навела идеју „европске мобилне болнице које су неке државе-чланице желеле да остваре како би им била на располагању у кризним подручјима“.

Представљајући политику одбране Немачке, министарка је рекла да званични Берлин и Париз желе да преузму иницијативу у будућој војној сарадњи.

Најавила је почетак разговора Немачке и Француске са другим земљама-чланицама ЕУ о стварању сталне војне структуре.

Немачка је спремна да „помогне у свим садашњим и будућим хуманитарним и безбедносним изазовима“, наводи се, између осталог, у такозваној „мапи пута“ и додаје да је Стратегија постављена као прекретница за Немачку која носи терет нацистичких терора и Холокауста, да би се деведесетих година придружила мировним мисијама на Балкану.

У скорије време, Немачка је распоредила трупе у Авганистану, Малију и другим државама, и на тај начин подржала више војних савеза у борбама против ДАЕШ-а.

Канцеларка Ангела Меркел је преузела кључну улогу у настојању да смири сукоб Запада са Русијом због кризе у Украјини, али је прошле недеље обећала и помоћ јачању НАТО-а у Источној Европи.

У документу се истиче да се „Русија удаљава од партнерства са Западом и намеће стратешки ривалитет“ те да ће због тога, уколико у међувремену не промени курс, представљати претњу за Европу.

Агенције су пренеле да се у документу такође помињу и изазови ван Старог континента, односно силе у Азији и Јужној Америци које преузимају све веће улоге у нестабилности Северне Африке, Блиског истока и централне Азије.

Тероризам је тренутно највећа претња за Немачку, наводи се у документу, и додаје да је она досад била поштеђена таквих напада али, уколико до тога дође, војска мора да буде спремна да реагује већ на граници.

Светске агенције подсећају да су лидери европске економије рекли да ће радити заједно са Европском унијом, НАТО-ом и њиховим савезницима у борби против претњи које долазе од исламског тероризма, климатских промена и токова миграција.