За Цију је „погрешно предвиђање“ последица „арапског пролећа“

15-07-2016 08:15:13 | | / vostok.rs |


Директор ЦИА Џон Бренан признао је да су се америчке обавештајне службе показале као неспособне да предвиде последице „арапског пролећа“ у земљама Блиског истока и Северне Африке, где су због слабљења централне власти ојачале екстремистичке групе.

Говорећи у Институту Брукингс у Вашингтону, директор ЦИА Џон Бренан признао је да његов ресор апсолутно погрешно предвидео последице „арапског пролећа“. Према подацима обавештајних служби, Ал Каида и друге терористичке групе требало је да ослабе због таласа протеста. Међутим, како наводи Бренан, појавиле су се територије које се налазе ван контроле државне власти на којима се се укоренили терористи.

Подсетимо на саопштења Вашингтона из 2011. године када је тек почело „арапско пролеће“.

„Површина за површином, град за градом, држава за државом — људи су почели да траже поштовање елементарних људских права“, изјавио је тада Обама.

Према речима Бренана догађаји од 2011. године које су одобрили лидери многих светских земаља довели су до јачања утицаја терористичких организација у читавом свету.

У свом недавном говору, Бренан се дотакао и односа САД и Саудијске Арабије.

„Треба да нагласим важност постојећих односа са Саудијском Арабијом у области стратешке обавештајне службе. Међутим, ви сте у праву: руководство ове земље је добило у наслеђе прилично фундаменталистичку, понегде чак и радикалну верзију ислама“, изјавио је Бренан.

Бренан је навео да Ријад помаже ширењу ове конзервативно-радикалне верзије ислама. Према речима директора ЦИА, то поједностављује врбовање терористичке организације нових кадрова. Ипак, без обзира на проблеме који настају због религиозних убеђења Саудијске Арабије, Бренан је јасно изјавио да је сматра кључним савезницом САД у борби против тероризма.