САД схватиле да морају да уједине напоре са Москвом на заустављању рата Сирији

15-07-2016 05:07:48 | | / vostok.rs |


Чини се да су америчке власти коначно схватиле да Вашингтон и Москва морају да уједине напоре на заустављању крвопролића и успостављању трајног мира у Сирији, изјавио је бивши спољнополитички аналитичар у америчком Сенату Џејмс Џатрас.

Иако је посета америчког државног секретара Џона Керија Москви добар знак, он не мора да буде и коначан, додао је овај аналитичар.

„Нисам сигуран да овде заиста постоји промена. Господин Кери је и раније одлазио у Москву и састајао се са господином Лавровом и господином Путином, говорио помирљиве ствари, а затим говорио потпуно супротно по повратку у Вашингтон“, истакао је Џатрас.

​Руски званичници, укључујући и председника Владимира Путина, више пута су позивали Вашингтон да заједно раде у Сирији, али амерички политичари нису били вољни.

Последња дешавања показују да би ово могло да се промени. Џатрас ово назива „променом у пејзажу“.

По његовом мишљењу турски заокрет према Русији имао је велику улогу у овом процесу.

„Турска је направила помирљиве кораке према Русији. Анкара је чак подигла могућност нормализације односа са Дамаском. Постоји могућност да Турска одустане од своје подршке терористима, посебно након онога што се десило на аеродрому у Истанбулу. Уколико је то случај, могли бисмо да гледамо прилично различит контекст у Сирији“, рекао је Џатрас.

Турска је оптужена да даје подршку у финансијама, оружју и залихама терористичким групама које покушавају да свргну Башара ел Асада. У годинама након што су странци спонзорисали побуну у Сирији, Анкара је посматрала некадашњег савезника Асада као противника.

Ово би могло да се промени сада када је ДАЕШ извео неколико терористичких напада у Турској, укључујући и експлозије на највећем аеродрому у земљи.

Џатрас ове догађаје назива „поруком на зиду“ коју амерички политичари морају да узму у обзир.

„Мислим да Вашингтон види да нема алтернативу, осим да сарађује са Русијом. Надам се да је то у питању, али нисам сигуран“, нагласио је он.

Амерички државни секретар стигао је у Москву на разговоре са председником Русије Владимиром Путином и руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом. Криза у Сирији и већа сарадња Русије и САД у овој арапској земљи су главне теме разговора.

Пре билатералних сусрета са Керијем, председник Путин је поменуо свој последњи разговор са америчким председником Бараком Обамом и рекао га је убедио да искрено теже не само да одрже и развијају заједничку сарадњу, већ и да постигну позитивне резултате.

Вашингтон је саопштио да је у Москву послао понуду за покретање заједничке операције против Нусра фронта.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут