Бивши премијер Јапана: Русија треба да се врати у Г8

16-07-2016 09:56:05 | | / vostok.rs |


Русија треба да се врати у састав Г8 да би се ефикасно решила криза у Украјини, сматра бивши премијер Јапана Јукио Хатојама.

„Што се тиче сукоба у Украјини, на пример, Русија је избачена из групе Г8, која је постала Г7. Да би се ефикасно решило ово питање, Русија мора бити укључена у дијалог“, изјавио је Хатојама на петом Светском форуму мира на Универзитету Цингуа.

Према његовим речима, Кина такође мора бити укључена у Г8.

„Кина, која има највећи број становника на свету и представља другу економију света, такође мора бити укључена у ову групу, што ће створити Г9“, истакао је Хатојама.

Форум економски развијених сила од 1998. чини „осморка“, али од 2014. због догађаја на Криму учесници клуба донели су одлуку да не иду на наредни самит Г8 у Сочију, већ су се окупили без Русије у Бриселу.

Русија је 2014. председавала у „осморки“. Учесници Г7 изјавили су да не желе да заседају заједно са Русијом све док Москва не измени своју политику према Криму.

Раније је министар спољних послова Русије изјавио да Русија не предузима никакве кораке за враћање у Г8 и неће то радити. Он је додао да се западни партнери „већ убеђују да Русију треба вратити у ’осморку‘“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут