САД захтевају забрану учешћа Русије на Олимпијади

17-07-2016 09:47:42 | | / vostok.rs |


Америчка антидопинг агенција (УСАДА) затражила је од Међународног олимпијског комитета (МОК) да искључи Олимпијски и Параолимпијски комитет Русије из предстојећих Олимпијских игара у Рију због наводног постојања „допинг програма“ за време зимских Олимпијских игара у Сочију.

Ова информација се наводи у писму које је шеф америчке агенције Тревис Тајгарт упутио председнику МОК-а Томасу Баху, преноси „Р-спорт“.

Убрзо затим се огласила и Светска антидопинг агенција, која је потврдила да се систематско коришћење допинга у Русији контролисало од стране руског Министарства спорта уз помоћ специјалних служби.

„Извештај шефа Светске антидопинг агенције Ричарда Мекларена потврђује да се допинг систематски користио. То доказује да је Русија намерно нарушила фундаменталне олимпијске принципе и кодекс понашања“, наводи се у писму.

Амерички лист „Њујорк тајмс“ је још у мају објавио извештај бившег шефа московске антидопинг лабораторије Григорија Родченкова у којем се наводи да je најмање 15 руских спортиста, који су добили медаље на зимским Олимпијским играма, билo део руског „допинг програма“.